SUSRETI S UMJETNIKOM: RAZGOVORI I STRUČNA VODSTVA UZ SAMOSTALNU IZLOŽBU ROBERTA PAULETTE VERUDA BOOGIE – WOOGIE

14.10.20.

subota, 17. 10. 2020. // subota, 24. 10. 2020. // subota, 07. 11. 2020. - u 11.00 sati

U prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria u tijeku  je samostalna izložba jednog od najistaknutijih istarskih umjetnika, Roberta Paulette. Pod nazivom Veruda Boogie – Woogie umjetnik predstavlja recentnu produkciju, šezdesetak radova nastalih 2019. te u većoj mjeri 2020. godine koju, kako i sam naziv izložbe daje naslutiti, posvećuje upravo Verudi, pulskoj gradskoj četvrti u kojoj živi i stvara gotovo puna četiri desetljeća.  

Uz izložbu predviđeni su paralelni programi među kojima i susreti s umjetnikom; razgovori i stručna vodstva, namijenjeni široj javnosti koji će se održati prema sljedećem rasporedu;

subota, 17. 10. 2020. u 11.00 sati
subota, 24. 10. 2020. u 11.00 sati
subota, 07. 11. 2020. u 11.00 sati

Ovo je prilika da u direktnoj interakciji i komunikaciji s umjetnikom saznate više detalja o samim izlošcima, procesu njihova nastanka, o pričama koje se kriju iza samih radova, o načinu razmišljanja i djelovanja jednog od naših najzanimljivijih i najproduktivnijih umjetničkih osobnosti.
 
ULAZ SLOBODAN !

VAŽNA NAPOMENA: UPUTE POSJETITELJIMA

U cilju sprječavanja širenja bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2, te poduzimanja dodatnih mjera predostrožnosti, susreti su organizirani za manje grupe posjetitelja te je definiran protokol prema sljedećem opisu kojeg je nužno slijediti;

 
- dezinfekcija ruku pri ulasku u prostor
- mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom
- davanje osobnih podataka (ime i prezime,  broj telefona)
   za potrebe vođenja Evidencije o posjetiteljima
- obavezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme boravka u Muzeju
- držanje fizičkog razmaka od 2 metra


O IZLOŽBI...

IKONOGRAFIJA SVAKODNEVICE...
Ketrin Milićević Mijošek
iz teksta

Posljednja  samostalna izložba Roberta Paulette u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria, održana je potkraj 2011. godine (Nebo/Il Cielo, 2. 12. – 23. 12. 2011.) te je s vremenskim odmakom iznova nastala potreba i u slijedu stvorena mogućnost ponovnog predstavljanja autorove recentne produkcije upravo ovdje, u Puli, na istom mjestu... Radovi zastupljeni na izložbi nastali su s namjerom i u korelaciji sa potencijalom i gabaritima muzejskog prostora. Rezultat su umjetnikova istraživanja, propitivanja i introspekcije; procesa mapiranja mjesta i vremena, kretanja i „stajanja“, bilježenja kako će sam umjetnik reći „što gorkog – što slatkog života “ kojeg je „proveo unutar gotovo neprekinutog pravca ne duljeg od 2 km“ upravo na Verudi, pulskoj gradskoj četvrti  kojoj posvećuje ovu izložbu.

Paralelno posežući za različitim medijima i formatima, različitim vokacijama i naoko oprečnim poetikama i njihovim dobro odmjerenim prisutnostima unutar cjeline izložbenog postava, u istom prostoru susreću se i sretno koegzistiraju suvremeno i tradicionalno, apstraktno i figurativno, fizičko i misaono, eterično i taktilno koje umjetnik dovodi do savršene ravnoteže izmjenjujući i mireći područja napetosti i fluidnosti postižući time dinamičnu cjelinu, vizualni organizam koji progovara istovremeno o intimnosti i ritualnosti vlastitoga života koliko i o univerzalnosti ljudskog bivanja u prostoru i vremenu.

Među radovima slikarske provenijencije naići ćemo i na geometrijsku apstrakciju (akrili na plastičnim stolnjacima sa prepoznatljivim pattern motivima) i na ulja na platnu većih formata koja odišu čistom slikarskom slobodom u kojoj oblici, geste i kolorit vode glavnu riječ, a svojevrsno su oživljavanje autorovog rukopisa iz 80 – ih. Naići ćemo i na probrane kolaže (tek otrgnute listove iz brojnih blokova i bilježnica) koji nastaju gotovo na dnevnoj bazi, a možemo ih tumačiti kao vizualne ekvivalente dnevničkih zapisa u kojima se autor osvrće na pojavnosti iz svoje bliže i dalje okoline, na osobe, zbivanja, događaje... kao umjetnički čin izražene meditativnosti i ritualnosti. U instalacijama i assamblage-ima koje zauzimaju posebno mjesto unutar postava, prepoznat ćemo autorovu inventivnost u opredmećivanju složenih metafora koje postiže koristeći predmete iz svakodnevne uporabe.  Riječ je o svojevrsnoj ikonografiji svakodnevice, o preobražaju naoko običnih pa i odbačenih stvari koje, dovedene u nov kontekst, sa sobom donose i jake elemente naracije. Nazivi  radova pomoću kojih gledatelj dobiva dodatnu mogućnost iščitavanja svih slojeva značenja tu su i da potvrde autorovu privrženost Verudi na kojoj se gotovo četiri desetljeća odvija njegovo „hodočašće“, život čovjeka - umjetnika koji je dodatno podcrtan za ovu prigodu nastalim video radovima, svjetlosnim instalacijama, tekstovima i nacrtima.

Veruda Boogie - Woogie (uz to što otvoreno priziva aluzije i odaje počast nizozemskom slikaru i teoretičaru Pietu Mondrianu i njegovim najpoznatijim, a ujedno i posljednjim djelima Broadway Boogie - Woogie, 1942./43. i Victory Boogie - Woogie, 1944.), u prvi plan postavlja sam proces nastajanja umjetničkog djela, pa i izložbe kao cjelovite forme prezentacije u kojoj je umjetnik ne samo generator i pokretač, već onaj koji nam  upravo uživajući u tom procesu, prenosi priču... koliko njegovu... toliko našu...

KUSTOSICA IZLOŽBE: Ketrin Milićević Mijošek

BIOGRAFIJA

Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi.
Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađa u Puli.
Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera.
Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića.
1987. godine jedan je od osnivača HDLU Pule, kasnije HDLU Istre.
Od 1991. - 2003. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te škole.
2003. - 2009. godine, radi kao voditelj u novoosnovanom MMC LUKA gdje priređuje niz izložbi, predavanja i drugih kulturnih zbivanja.
2007. u izdanju HDLU-Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu.
2009. postaje član HZSU–a.
2013. - 2017. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA.
Od 2017. posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu.


IZLOŽBA TRAJE OD 25. RUJNA DO 15. STUDENOG 2020. GODINE.


RADNO VRIJEME MUZEJA:
 
rujan: 10.00 – 20.00  
listopad/studeni: 10.00 – 19.00
svakim danom osim ponedjeljka i blagdana


REALIZACIJA IZLOŽBE OMOGUĆENA JE UZ POTPORU
Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske Županije / Assessorato cultura e territorialità della Regione Istriana, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pula – Pola i Turističke zajednice Grada Pule.