ALEN FLORIČIĆ, Video ambijent

12.04.13.

12.04.-28.04.2013.   MSUI/MACI, Pula

Izložbu čini video ambijent rađen posebno za prostor MSUI/MACI koji problematizira odnos svakodnevnog realiteta i umjetnosti, odnosno stvarnosti i njene metafizičke projekcije.  

Alen Floričić renomirani je video umjetnik koji je već niz godina jedan od najznačajnijih protagonista nove umjetničke prakse u Istri i Hrvatskoj, a svojim specifičnim video izričajem stekao je značajnu afirmaciju i izvan granica svoje domovine.

Floričić je u svom umjetničkom opusu pokazivao iznimnu naklonost redukcionizmu te se lišen deskriptivnih elemenata bavio samom biti umjetničkog djela, na tragu teze o umjetnosti kao egzistencijalnoj, a ne estetskoj kategoriji.

Postupak multiplikacije karakterističan je za Floričićev umjetnički izraz kao što su za njega bitna i autorova autorefleksivna polazišta. Te karakteristike zamjetne su i u njegovom novom video ambijentu kojeg karakterizira i autoreferencijalan umjetnički postupak gdje autor kroz svoj lik postavlja problemsku suštinu radnje, polemizira sam sa sobom ali i okolinom kojoj pripada. Koliko umjetnost želi ili ne želi biti prisutna u današnjim društvenim i kulturološkim realitetima, da li se ona treba njima prilagoditi i s njima polemizirati ili iznad njih izdići.

Kustos izložbe i autor predgovora je muzejski savjetnik MSUI/MACI, Mladen Lučić.