Atelijeri Žitnjak 11.09. do 04.10.2015.

08.09.15.

Otvorenje izložbe: petak, 11.09.2015. u 20,00 sati, MSUI/MACI, Sv. Ivana 1

«Muzej suvremene umjetnosti Istre ovom skupnom izložbom predstavlja umjetnike i njihove prijatelje koji stvaraju, druže se i izlažu u prostoru negdašnje osnovne škole na zagrebačkoj periferiji, Žitnjaku, koji je u nekoliko posljednjih godina postao najjačom industrijskom zonom u Hrvatskoj.

Umjetničku organizaciju Atelijeri Žitnjak osnovali su 2004., umjetnici kojima su na korištenje dodjeljeni atelijeri u kompleksu stare škole na adresi Žitnjak 31, objektu čiju je funkciju Grad Zagreb prenamijenio 2003. godine.
U sklopu Atelijera osnovana je 2005. Galerija AŽ kao višenamjenski izložbeni prostor u kojem je do sada održano 80-tak izložbi, performansa, predavanja, razgovora i drugih kulturnih događanja.

Ova izložba posredstvom artefakata nastalim u (ili za) Atelijere Žitnjak pokušati će dočarati umjetnička stremljenja članova tog kolektiva kao i izlagačku politiku galerije koju zajednički promišljaju, a koju vodi članica tog umjetničkog kolektiva Kata Mijatović. Cilj je izložbe upoznati pulsku publiku s jednom jedinstvenom, gotovo neformalnom umjetničkom organizacijom, te predstaviti razne aspekte njezina djelovanja kroz koje je moguće sagledati opseg, značaj, strukturu i ciljeve Atelijera Žitnjak, prilično točno podnaslovljenih kao Centar periferije.

Atelijeri Žitnjak osnovani su poput brojnih međunarodnih umjetničkih organizacija s namjerom formiranja umjetničkog centra koji bi trebao pridonijeti kulturnoj i socijalnoj revitalizaciji periferne, kulturno zapuštene industrijske zone.

Od 2007. Atelijeri Žitnjak sudjeluju u Programu međunarodne umjetničke razmjene Zagreb – Düsseldorf, a Dani otvorenih atelijera godišnja je manifestacija koja se odvija i okuplja brojne umjetnike od samog osnutka organizacije. Galerija AŽ vrlo je brzo uvrštena u uvažene izlagačke prostore Hrvatske, a osim izložbene djelatnosti potencirana je i pedagoška, što se manifestira likovnim radionicama u okolnim školama i grupnim posjetima školske djece pojedinim izložbama.

Zahvaljujući programskim aktivnostima Atelijera Žitnjak, Zagreb je u svojoj industrijskoj zoni dobio reprezentativan kulturni centar kakav imaju i gotovo svi veći europski gradovi. Atelijeri Žitnjak uvelike su pridonijeli kulturnoj revitalizaciji tog gradskog područja, a ujedno su dali golem doprinos decentralizaciji zagrebačke kulturne ponude.

Muzej suvremene umjetnosti Istre ovom izložbom također bi želio inaugurirati i potaknuti suradnju te izmjenu iskustava između članova Atelijera Žitnjak i kulturnih pregalaca pulskog konglomerata Karlo Rojc, sličnih, a opet bitno drugačijih udruga.

Osim predstavljanja recentnih radova renomiranih hrvatskih umjetnika pulskoj publici, povod izložbi je i predstavljanje monografije Dossier Žitnjak izdane povodom desetogodišnjice djelovanja Atelijera, koja osim dokumentacije izložbi i brojnih zbivanja dužnu pažnju posvećuje druženju u tom prostoru, onom po čemu su Atelijeri Žitnjak poznati i pomoću čega su, osim impresivnog programa, stekli zavidnu reputaciju na kulturnoj mapi Zagreba i Hrvatske, a sve češće su prisutni i u europskim kulturološkim krugovima.» / Mladen Lučić

Na izložbi Atelijeri Žitnjak u MSUI/MACI biti će zastupljeno šezdesetak radova članova tog umjetničkog kolektiva, ali i onih umjetnika koji kao gosti redovito borave, izlažu i kreiraju umjetnički program u tom prostoru;

Željko Badurina, Neven Bilić, Tomislav Brajnović, Boris Cvjetanović, Hamo Čavrk, Boris Greiner, Dražen Grubišić, Vojin Hraste, Sven Klobučar, Božena Končić Badurina, Alem Korkut, Dora Kovačević, Kata Mijatović,  Hrvoje Mitrov, Zoran Pavelić, Predrag Pavić, Vedran Perkov, Vesna Pokas, Frane Rogić, Davor Sanvincenti, Hrvoje Šercar, Mirjana Vodopija, Vlasta Žanić...

Kustos izložbe: Mladen Lučić, muzejski savjetnik MSUI/MACI

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture RH.

Radno vrijeme Muzeja: svakodnevno, osim ponedjeljka od 11,00 do 22,00 sata.