O pričama i (s)tvarima

19.04.24.

Izložba finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica 8.0 // 26. 4. - 19. 5. 2024.

U suradnji s udrugom Metamedij, u petak, 26. travnja 2024. u 20:00 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre održat će se otvorenje osmog izdanja izložbe finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica i proglašenje dobitnika/ce nagrade. Tema ovogodišnje izložbe i provedenog natječaja je ‘’O pričama i (s)tvarima’’, a svoje će radove izlagati osam finalistica i finalista: Sanda Črnelč, Jiao Guo, Nikolina Kuzmić, Antonia Magdić, Luka Mahmuljin Udovičić, Manuela Pauk, Dora Ramljak i Petar Vranjković.

‘’Materija, (s)tvar(i), objekti i anorganski elementi pripovijedaju višeskalarne priče iz dubina sedimenata stijena i oceanskih brazda, subatomskih čestica i kozmičkih prostranstava. Na razini subjekta, ove priče počinju od samoodređujućih matičnih stanica od kojih kreće život, do mikroorganizama koji nastanjuju naša tijela i omogućuju njegovo funkcioniranje, a njihovo se narativno tkivo širi i preko tijela pojedinaca do podzemnih rizoma gljiva koje se hrane mrtvim organskim tvarima i premrežavaju zemljani pokrov planeta. Kao elementi ovih dinamičnih sustava, naša tijela postaju entiteti prepleteni sa svime što nas okružuje, asemblaži minerala, kemikalija, životinjskog i biljnog svijeta. Fizička se materija dugo smatrala pasivnom i beživotnom. Ipak, u zadnjih nekoliko desetljeća znanstvenici, filozofi i umjetnici preispituju ovakve prakse poimanja materije i materijalnog, otkrivajući ‘’moć u stvarima’’. Kao što ističe Jane Bennett, takva moć je ‘’sposobnost neživih stvari da ožive, djeluju i proizvedu učinke koji su ujedno dramatični i suptilni’’ (Bennett 2010: 6). Promatrana kroz ovu teorijsku prizmu, materija se polako pretvara iz inertne, pasivne i beživotne u aktivnog, živog, vibrantnog i autonomnog aktera/aktanta. Ovakav pomak u perspektivi podrazumijeva ne samo promišljanja o materijalnim uvjetima svega onoga što obuhvaća ljudsko i onoga što je izvan njega, nego i preispitivanja ideja na kojima počiva naša kultura, poput subjektivnosti, autonomnosti, binarnih opreka uma i tijela, subjekta i objekta, prirodnog i kulturnog, ljudskog i neljudskog, roda i spola… Ako je materija ‘’ontološka izvedba svijeta u svojoj tekućoj artikulaciji’’, što se događa kada je promotrimo kao nešto što djeluje, a ne nešto prema čemu se djeluje (Barad 2007: 149)? Kakva nam to nova biopolitička i bioetička pitanja otvara? Koje priče – implicitno ili eksplicitno – pripovijedaju (s)tvari, odnosno koje priče mi pripovijedamo o njima i kroz njih? I, postoji li u ovoj narativnoj mreži glavni protagonist?’’ (Marijeta Bradić)

Više o provedenom natječaju i finalistima:
>>
https://metamedia.hr/otvorene-prijave-nagrada-za-mlade-umjetnike-zlatna-lubenica-8-0/
>>
https://metamedia.hr/odabrane-finalistice-i-finalisti-nagrade-za-mlade-umjetnike-zlatna-lubenica-8-0/

Organizatori izložbe su udruga Metamedij i Muzej suvremene umjetnosti Istre, uz financijsku podršku Grada Pule, Turističke zajednice Grada Pule, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Zaklade ‘’Kultura nova’’ i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Dizajn: Oleg Šuran

Izložba traje do 19. 05. 2024. i može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana prema sljedećem radnom vremenu:

u travnju: 10.00 - 19.00 sati
u svibnju: 10.00 - 20.00 sati

Dobrodošli !