MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: "MUZEJI ZA EDUKACIJU I ISTRAŽIVANJE"

17.05.24.

18. 5. 2024. // 10.00 – 20.00 sati // ULAZ BESPLATAN

"Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja "Muzeji za edukaciju i istraživanje" želi istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje. Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja prilika je da se ukaže na potencijal baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva s ciljem podizanja svijesti o važnosti osiguravanja jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju, razvijanja inkluzivnog demokratskog društva kao temelja za gradnju održive budućnosti koja podrazumijeva i racionalno gospodarenje prirodnim resursima.

Ovogodišnja se tema kao i protekle četiri oslanja svake godine na UN-ove ciljeve održivog razvoja, pa su muzeji pozvani da ovoga 18. svibnja, kao institucije usmjerene učenju, potaknu razmišljanje o postizanju kvalitetnijeg obrazovanja i promoviraju cjeloživotno učenje, da buduće generacije na kreativan, dinamičan i zanimljiv način potaknu na promišljanje o kompleksnim društvenim izazovima današnjice, usvajanje znanja o uzrocima i posljedicama ljudskoga utjecaja na prirodu, te na razvijanje kritičkoga mišljenja i osobne odgovornosti nužne za održivost." / https://mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-05-03-2024

Prisjetimo se…
29. Edukativna muzejska akcija u Muzeju suvremene umjetnosti Istre završava 19. svibnja edukativnim sadržajem pod nazivom "STEAM! Muzejske priče" osmišljenim uz osmo izdanje izložbe finalista nagrade za mlade umjetnike Zlatna lubenica na temu "O pričama i (s)tvarima". Izložba izvrsno ilustrira i predstavlja obje teme; i edukativne muzejske akcije (Muzeji i STEAM?!) i Međunarodnog dana muzeja (Muzeji za edukaciju i istraživanje), a realizirana je u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Istre i Udruge Metamedij. Na njoj su izloženi radovi osam finalistica i finalista: Sande Črnelč, Jiao Guo, Nikoline Kuzmić, Antonie Magdić, Luke Mahmuljin Udovičića, Manuele Pauk, Petra Vranjkovića te nagrađene Dore Ramljak.

Pozivamo Vas da na Međunarodni dan muzeja pogledate izložbu "O pričama i (s)tvarima" te sudjelujete u edukativnom sadržaju rješavanjem tematskog nagradnog kviza i radnih listića vezanih uz izložbu. Kviz možete ispuniti i online linkom na našoj Facebook stranici (https://www.fyrebox.com/play/on8d5gkmongvp9nqny/) a izvlačenje nagradnog listića održat će se 21. svibnja 2024. kada ćemo na društvenim mrežama objaviti ime sretnog dobitnika/dobitnice.

ULAZ SLOBODAN!
DOBRODOŠLI!

Dizajn plakata MDM-a: Gabor Palotai Design