SúnPoíēsis: od Ego- do Eko-centrizma kroz umjetnost / from Ego- to Eco-Centrism through Art

27.05.24.

31. 05. - 14. 07. 2024.

U suradnji s njemačkom institucijom Kunsthalle Trier koja djeluje pri Europskoj akademiji likovnih umjetnosti Trier, u petak  31. svibnja 2024. u 20.00 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria održat će se otvorenje izložbe SúnPoíēsis: od Ego- do Eko-centrizma kroz umjetnost / from Ego- to Eco-Centrism through Art.

Kao dio kustoskog programa njemačke institucije*, koncepcija izložbe kustosice Sabine Oroshi, kako sama ističe, “teži potvrditi sveprožimajuću nesigurnost, propadanje i fragmentaciju naše stvarnosti. Umjetnici predstavljaju radove koji se hvataju ukoštac s učincima razdvajanja u zajednicama i ekosustavima, naglašavajući ideju sinpoezisa ili „postajanja-sa." Umjetnička djela odražavaju različite ontologije i stvarnosti, pritom naglašavajući međuzavisnost i međupovezanost umjetnosti, prirode i čovječanstva te kreirajući transformativni prostor koji osporava konvencionalne percepcije stvarnosti i doprinosi uključivijem razumijevanju”.

Izložba je od 7. 03. do 7. 04. 2024. javnosti predstavljena u Trieru, a izvorni postav kojeg će i naša publika imati prilike vidjeti, uključuje radove sljedećih umjetnica/ka: Nicole L'Huillier (Čile/Njemačka), Elene Victorie Pastor (Venezuela/Njemačka), Tijane Radenković (Slovačka), Robertine Šebjanič (Slovenija), Lane Stojićević (Hrvatska), Mirjane Vodopija (Hrvatska) i Silvia Vujičića (Hrvatska).

Upravo u kontekstu zadanog tematskog okvira te s ciljem daljnjeg obogaćivanja projekta, pulska etapa izložbe nadilazi njen prvotni gostujući aspekt te je na inicijativu Muzeja proširena radovima regionalnih umjetnica/ka mlađe generacije u čijem se fokusu predmetna tematika javlja kao konstanta, a uključuje radove Ide Blažičko, Alexa Brajkovića, Gaie Radić i Dore Ramljak. Ovoj međuinstitucionalnoj suradnji koja uz ona programska, uporišta pronalazi i u povijesnim sponama između dva partnerska grada; Pule i Triera, dodane su nove vrijednosti te ista ima za cilj potaknuti i promovirati nove, smislene narative kroz suvremenu umjetničku produkciju i prezentaciju.


* KUNSTHALLE TRIER koja djeluje pod Europskom akademijom likovnih umjetnosti Trier osnovana je 1993. godine i najveći je izložbeni centar za suvremenu umjetnost u regiji Trier, a fokus svog izložbenog programa postavlja na suvremenoj europskoj umjetnosti od 1980-ih do danas. Kunsthalle Trier ne nudi samo platformu za prezentaciju suvremene umjetnosti, već je i mjesto razmjene, rasprave i učenja; promiče razumijevanje i uvažavanje suvremene umjetnosti stvarajući vezu između Akademije i šire javnosti.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule - Pole i Turističke zajednice Grada Pule, a biti će popraćena paralelnim programima; stručnim vodstvima, edukativnim radionicama te razgovorima s umjetnicima.

Izložba traje do 14. 07. 2024. i može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana od 10.00 do 21.00 sat.

foto: Lana Stojičević, Black Hill, 2015.

Dobrodošli !