PARALELNI PROGRAM UZ IZLOŽBU SúnPoíēsis: od Ego- do Eko-centrizma kroz umjetnost / from Ego- to Eco-Centrism through Art

04.07.24.

Uz edukativne programe u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama koji su prilagođeni uzrastu posjetitelja, za širu javnost organiziramo i dva stručna vodstva te prigodnu tematsku radionicu.

U prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria u tijeku je skupna tematska međunarodna izložba SúnPoíēsis: od Ego- do Eko-centrizma kroz umjetnost / from Ego- to Eco-Centrism through Art nastala u suradnji s njemačkom institucijom Kunsthalle Trier.

Uz edukativne programe koji se organiziraju u direktnoj suradnji sa odgojno - obrazovnim ustanovama i kojima se sadržaj izložbe prilagođava uzrastu posjetitelja, za širu javnost organizirana su dva stručna vodstva i prigodna tematska radionica, a više detalja donosimo u nastavku.

STRUČNA VODSTVA
subota 6./13. 07. 2024.
u 10.00 sati

U trajanju od šezdeset minuta, 6. i 13. 07. 2024. s početkom u 10.00 sati povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sabina Oroshi održat će stručna vodstva izložbom koja prema svojoj izvornoj koncepciji kako sama ističe “teži potvrditi sveprožimajuću nesigurnost, propadanje i fragmentaciju naše stvarnosti. Umjetnici predstavljaju radove koji se hvataju ukoštac s učincima razdvajanja u zajednicama i ekosustavima, naglašavajući ideju sinpoezisa ili „postajanja-sa." Umjetnička djela odražavaju različite ontologije i stvarnosti, pritom naglašavajući međuzavisnost i međupovezanost umjetnosti, prirode i čovječanstva te kreirajući transformativni prostor koji osporava konvencionalne percepcije stvarnosti i doprinosi uključivijem razumijevanju”. Uz radove Nicole L'Huillier (Čile/Njemačka), Elene Victorie Pastor (Venezuela/Njemačka), Tijane Radenković (Slovačka), Robertine Šebjanič (Slovenija), Lane Stojićević (Hrvatska), Mirjane Vodopija (Hrvatska) i Silvia Vujičića (Hrvatska), a u kontekstu zadanog tematskog okvira te s ciljem daljnjeg obogaćivanja projekta predstavljenog u Trieru, pulska etapa izložbe nadilazi njen prvotni gostujući aspekt. Na inicijativu Muzeja proširena je radovima Ide Blažičko, Alexa Brajkovića, Gaie Radić i Dore Ramljak, regionalnih umjetnica/ka mlađe generacije u čijem se fokusu predmetna tematika javlja kao konstanta.   

Izložba traje do 14. 07. 2024. i može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana od 10.00 do 21.00 sat.

TEMATSKA RADIONICA:
POVEZIVANJE GRADSKIH ZELENIH OAZA KROZ CIJANOTIPIJU  
subota, 13. 07. 2024.
u 11.00  sati
koncepcija i vodstvo: Dora Ramljak

„Povezivanje gradskih zelenih oaza kroz cijanotipiju“, dvosatna je tematska radionica koja će se u prostorima Muzeja održati u subotu, 13. 07. 2024. od 11.00 do 13.00 sati u kontekstu aktualne izložbe “SúnPoíēsis: od Ego- do Eko-centrizma kroz umjetnost/from Ego- to Eco-Centrism through Art”. Namijenjena je široj javnosti i lako prilagodljiva raznim dobnim skupinama, a realizirat će se pod vodstvom umjetnice mlađe generacije, Dore Ramljak.

CILJ RADIONICE:

Potaknuti polaznike radionice na razmišljanje o važnosti zelenih površina u urbanim sredinama i njihovom povezivanju u jedinstvenu zelenu mrežu koja doprinosi kvaliteti života i očuvanju okoliša, koristeći tehniku cijanotipije za kreativno izražavanje; fotografskog procesa koji daje sliku prepoznatljive cijan plave boje.

OPIS AKTIVNOSTI:

Polaznici  radionice sa sobom donose elemente iz prirode poput samoniklog bilja, vlati trave, lišća, kamenčića koje su pronašli u svom omiljenom parku ili zelenoj površini. Njima će se poslužiti kako bi podijelili svoja iskustva i priče vezane uz te prostore. Također, mogu snimiti i fotografiju tih elemenata koje će reproducirati kolažnom tehnikom. Kroz tehniku cijanotipije s kojom će biti upoznati, polaznici će stvarati umjetničke radove inspirirane donesenim elementima iz prirode ili fotografijama, te istražiti kako se te zelene površine mogu povezati u jednu cjelovitu zelenu gradsku mrežu.

DORA RAMLJAK (r. 2001.) istražuje krhku prirodu materijala i društvenih predodžbi, pridajući u svom radu važnost osjetilnoj percepciji svijeta. Transdisciplinarna je umjetnica školovana za fotografa i dizajnera koja spaja i rekonstruira različite medije te pozdravlja mogućnost stvaranja multidisciplinarnih i otvorenih narativa. Demokratizacija i razmjena znanja predstavljaju srž njenog rada, a njena umjetnička praksa usmjerena je na oživljavanje projekata koji su preoblikovani i pod utjecajem su različitih konteksta i protoka vremena. Socijalni rad, dugotrajno umjetničko/znanstveno istraživanje, kao i rad usmjeren na zajednicu omogućili su joj proširenje osobne prakse izvan akademskih sfera. U kontekstu predmetne izložbe “SúnPoíēsis: od Ego- do Eko-centrizma kroz umjetnost/from Ego- to Eco-Centrism through Art”, Dora Ramljak  predstavlja se umjetničkim radom pod nazivom „Growbox“, odnosno projektom koji spaja instalaciju, fotografiju (cijanotipiju na staklu)  i prostorno iskustvo.

NAPOMENA:

U tehnici cijanotipije koriste se kemikalije koje će umjetnica / voditeljica radionice osobno nanositi na podlogu dok polaznici stvaraju vlastitu kompoziciju na pripremljenu podlogu koristeći elemente iz prirode koje su ponijeli sa sobom ili fotografije odnosno njihove kolažirane reprodukcije koje će moći izvesti u sklopu radionice. Sav materijal potreban za radionicu osigurava Muzej.

Broj polaznika radionice je ograničen. Prijave se zaprimaju zaključno do 12. 07. 2024. na sljedeću mail adresu: msui@msu-istre.hr

DOBRODOŠLI !