ZDENKO BAŠIĆ: Zaboravljene priče / Storie dimenticate

22.01.24.

26. 01. – 7. 04. 2024. // otvorenje izložbe: petak, 26. 01. 2024. u 19.00 sati

U petak, 26. siječnja 2024. godine u okrilju manifestacije Noć muzeja, u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u 19.00 sati održat će se otvorenje izložbe renomiranog i nagrađivanog multimedijskog umjetnika i ilustratora ZDENKA BAŠIĆA pod nazivom  ZABORAVLJENE PRIČE / STORIE DIMENTICATE. Riječ je o slojevitoj i kompleksnoj retrospektivi autorova stvaralaštva koja obuhvaća radove nastale u raznim medijima; ilustracije iz autorskih knjiga, animirane i dokumentarne filmove i dokumentarne epizode te instalacije i lutke odnosno scenografije kojima je autor izgradio svoj autentičan rukopis i postao prepoznatljiv i vrlo blizak široj publici.

Izložba, nastala kao rezultat suradnje Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije / Regione Istriana i Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria, tematski nalazi uporišta u staroslavenskoj mitologiji i folkloristici, istarskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini, ali i autorovim osobnim iskustvima, istraživanjima i tumačenjima te njihovim kompleksnim transmedijskim vizualizacijama po kojima je i postao jedan od vodećih nacionalnih autora fantastične umjetnosti (fantasy arta).

Sastavni dio izložbe čine i ilustracije iz autorove slikovnice Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina nastale prošle 2023. godine u okviru projekta TAKE IT SLOW (nakladnik: Istarska županija /Regione Istriana), a u ovom kontekstu za naglasiti je kako će publika imati priliku premjerno vidjeti i ilustracije nastale upravo za ovu prigodu; povodom autorovog samostalnog predstavljanja u Puli. 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije / Regione Istriana, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule – Pole, Turističke zajednice Grada Pule i projekta TAKE IT SLOW sufinanciranog putem Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Italija - Hrvatska 2014. - 2020.
Izložba traje do 7. 04. 2024. i može se pogledati svakim danom od 10.00 do 19.00 sati, osim ponedjeljka i blagdana, a u Noći Muzeja, u petak, 26. 01. 2024., od 18.00 do 01.00 sat.

Više detalja o izložbi i manifestaciji Noć Muzeja saznajte u našim sljedećim objavama.

ZDENKO BAŠIĆ: BIOGRAFIJA

Zdenko Bašić rođen je 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10-minutnim lutka-filmom Priča o snijegu – Anđeli u snijegu, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.

Uz animirani film i režiju, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko autorskih knjiga za koje dobiva mnoga priznanja. Nagradu „Grigor Vitez“ za ilustraciju dobiva 2009. i 2014., te posebno priznanje 2011. godine za cjelokupnu realizaciju knjige kao sklada dizajna, ilustracija i teksta te visoku estetsku vrijednost.

Godine 2006., 2012. i 2013. dobiva i književnu nagradu Kiklop za rad na knjizi Irene Sertić Xocoatl: priča o čokoladi te na autorskim knjigama Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene.

Dobitnik je dvaju Porina, diskografske nagrade, 2010. i 2012. – za najbolji videospot Žeđam Zlatana Stipišiće Gibonnija te grafičko oblikovanje albuma Svijet glamura Hladnog piva.

Svoje ilustracije izlaže na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu, među kojima je i Biennale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium održan u Teheranu 2007. te selekcija BIB u Japanu, a 2017. otvara veliku izložbu Vjetrove sjene u Galeriji Klovićevi dvori kao rezultat osvojene Velike nagrade na Šestom hrvatskom biennalu ilustracije – 2016.

Godine 2012. upisan je na Časnu listu IBBY-a (International Board on Books for Young People Honour List), a 2009. ULUPUH mu dodjeljuje nagradu za najboljeg mladog umjetnika i doprinos ugledu ULUPUH-a.

Za svoj debitantski film Guliver (2009.) dobiva posebnu diplomu stručnog žirija na Animateci u Ljubljani, Grand prix na Danima hrvatskog filma 2009., nagradu Oktavijan za najbolji animirani film na DHF-u te nagradu za najbolji kratki film na Libertasu, međunarodnom filmskom festivalu u Dubrovniku.

Za animirano-igrani film Vesla 2012. dobiva Zlatnu medalju UNICA-e, Svjetskog festivala neprofesionalnog filma. Godine 2016. surađuje s vokalno-plesnim ansamblom LADO u vizualnom oblikovanju završne godišnje predstave Hod kroz god kao dizajner, scenograf i animator.

2017. u suradnji s Muzejom Turopolja kao umjetnički direktor i utemeljitelj oblikuje prvi Perunfest, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja, koji se održava u dvorcu Lukavec kraj Velike Gorice. Festival okuplja umjetnike, performere i stručnjake koji se bave legendama i mitovima koje u izravnoj interakciji prezentiraju publici pritom istražujući suvremene izraze i forme oživljavanja tradicionalnog pripovijedanja i prenošenja neverbalne kulturne baštine novim generacijama.

U suradnji s nakladnikom Spiritoso izdaje slikovnicu Zlatarovo zlato koja postaje najtraženija slikovnica 2018.

Godine 2020. objavljuje slikovnicu Moguti – zaboravljeni čuvari turopoljskih lugova, kojom pokreće, u suradnji s Muzejom Turopolja, Biblioteku zaboravljenih priča – Perunfest.

2023. realizira projekt Sjeverozapadni vjetar – muzej zaboravljenih priča i narodnih predaja, konceptualnu izložbu u Samoborskom muzeju i Narodnoj knjižnici u Samoboru, u kojoj muzej i knjižnicu privremeno postaju muzej narodnih predaja i nematerijalne kulturne baštine.

Datoteke:
pozivnicaB_new.pdf4.1 M