ZLATKO KOPLJAR: PRAZNO/EMPTY 21.07. - 18.08.2017.

20.07.17.

U petak, 21. srpnja 2017. u 20.30 u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell' Istria održat će se otvorenje izložbe Zlatka Kopljara pod nazivom PRAZNO / EMPTY.

Zlatko Kopljar na umjetničkoj je sceni intenzivno prisutan od početka 90-ih godina, te je danas jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih vizualnih umjetnika koji je svojim radovima podjednako prisutan u zemlji i inozemstvu. Interes hrvatske i svjetske kritike stekao je prvenstveno koncentriranim i kontinuiranim usmjerenjem svog umjetničkog diskursa na društvene traume današnjice, odnosu prema centrima moći, preispitivanju uloge muzejskih institucija te pitanju smisla i opstanka umjetnosti. Njegov vizualni izraz odlikuje  narativna eksplicitnost realizirana minimalističkim sredstvima, inzistiranje k složenom i problemskom pristupu suvremenosti smislenom uporabom različitih recentnih umjetničkih medija, te etičnost misli i samog umjetničkog čina.

Svoje radove, od sredine dvijetisućitih godina umjetnik naslovljuje akronimom „K“ kojem pridodaje redni broj umjetničkog projekta čime oponaša agresivnost marketinškog postupka, odnosno profinjeno kritizira konzumerizam i njegove nehumane zakonitosti. Slovo „K“ ne potječe od autorovog prezimena, već riječi konstrukcija, a podrazumjeva jedinstvo mentalnog i fizičkog procesa u tvorbi umjetničkog rada o čemu sam autor kaže: ...“Naziv konstrukcija izabrao sam budući su glavni razlozi moga rada uvijek bili gradbene prirode, pri čemu mislim na građenje odnosa unutar samoga rada i, što je bitnije, odnosa rada i promatrača. Zamisao je da se interakcijom rada i promatrača stvori novi konstruktivni prostor u kojem se traže odgovori na postavljena pitanja ili se markira problematski prostor“. Na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria pod nazivom „PRAZNO / EMPTY“, Zlatko Kopljar izložiti će četiri rada nastala u razdoblju od 2012. do 2017. godine koji se mogu sagledati kao smisaona cijelina realizirana u mediju instalacija i video filmova. Radi se o kompleksnim instalacijama gdje Kopljar propituje svoj odnos prema muzejskim institucijama koje doživljava kao zatvoreni eksluzivan sistem u kojem više nije bitna umjetnost, već pozicije moći i vladavina novca. Kopljar sagledava nove muzeje suvremene umjetnosti kao institucije u kojima vladaju nova pravila koja će postupno ukinuti funkciju muzeja kao živog organizma, riznicu umjetničke memorije i kao kreativne ideje te da će sukladno svjetskom korporativnom diktatu i u njima nastupiti estetska, etička, intelektualna i individualna - praznina.  

Iz teksta, Mladen Lučić

ŽIVOTOPIS

Zlatko Kopljar rođen je Zenici (Bosna i Hercegovina) 05. 03. 1962. godine. Matematičku gimnaziju završio je u Slavonskom Brodu 1980., a nakon studija na Višoj grafičkoj školi u Zagrebu upisuje se 1986. na Academia di Belle Arti u Veneciji gdje je diplomirao slikarstvo u klasi prof. Carmela Zottia 1991. godine. Boravi u New Yorku tri mjeseca 2003. godine kao stipendist  Franklin Furance Grant for performance Art, New York. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na velikom broju samostalnih ( Stadslimiet, Antwerpen, Begija; Galeria  Isabella Czarnowska, Berlin, Njemačka;  Kunststation Sankt Peter, Köln, Njemačka;  Galeria Suzy Shammah, Milano, Italija; Oratorio di san Lodovico, Venecija, Italija; Minoritengalerie, Steirische Herbst, Graz, Austrija; The Kitchen, New York, USA; Gallery Manes, Prag, Češka; Galerija Kapelica, Ljubljana, Slovenija; Muzej savremene umetnosti, Novi Sad, Srbija; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka) i skupnih izložbi (26. Biennale Sao Paolo, Brazil, 2004., Luc Tuymans  the Reality of the Lowest Rank, Brugge, Belgija,2010; Rohkunstbau XIX, Berlin, Njemačka,2013;  Open City Festival, Lublin, Poljska, 2013...)

Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galerije Moderne umjetnosti u Zagrebu, Filip Trade kolekciji u Zagrebu, kao i u mnogim privatnim zbirkama.

Dobitnik je Ekumenske nagrade zaklade Biblija i kultura, Stuttgart, 2011. Živi i radi u Zagrebu.

Kustosi izložbe:

Mladen Lučić
Ketrin Milićević Mijošek

Izložba je uvrštena u popratni program  64. Pula Film Festivala, realizirana je uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, a može se pogledati do 18. kolovoza 2017. godine. 

Radno vrijeme Muzeja: 10.00 – 22.00 sata, svakim danom osim ponedjeljka i blagdana.