FOR THE RECORD: BEZ RIJEČI - VIZUALNI ZAPISI O EPIDEMIJI

22.05.23.

iz fundusa MSUI / MACI // 05. – 25. 06. 2023. // otvorenje izložbe: četvrtak, 25. 05. 2023. u 20.00 sati

U četvrtak, 25. 05. 2023. u 20.00 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria održat će se otvorenje tematske skupne izložbe pod nazivom „FOR THE RECORD: BEZ RIJEČI - VIZUALNI ZAPISI O EPIDEMIJI“. Krajem 2021. godine koncipiran je projekt u kojem je sudjelovalo deset istarskih suvremenih vizualnih umjetnika/ca; Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Fulvio Juričić, Slavica Marin, Robert Pauletta, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia (Silvia Potočki), Goran Škofić i Bojan Šumonja. Riječ je o produkciji i otkupu umjetničkih radova koji se tematski vezuju za posljedice širenja epidemije COVID – 19, a koje na globalnoj razini predstavljaju jedinstven civilizacijski trenutak u ljudskoj povijesti te ih predstavljamo u izložbenom formatu uz paralelne programe i edukativne sadržaje. Uz producirane/otkupljene radove postav izložbe uključuje i dva rada koja jednako reflektiraju znakove vremena i predmetnu tematiku; donacije su to Slavice Marin i Roberta Paulette, umjetnika uključenih u projekt. Radovi različitih formata, medijskih i stilskih odrednica progovaraju svaki na svoj način o brojnim aspektima učinaka epidemije, paralelno stvarajući nove poveznice i nove dijaloške okvire u kojima se svaki posjetitelj može pronaći. Istovremeno, trajna su referenca u muzejskom fundusu na specifično razdoblje koje je izmijenilo naše osobne navike, načine komuniciranja, dovelo do propitivanja i redefiniranja pojma slobode te utjecalo na društvene, socijalne, ekonomske, kulturološke i druge aspekte funkcioniranja društva.      

Za ovu prigodu proširili smo muzejski stalni postav prostornom instalacijom „Posljednji san“ pulske umjetnice Dorine Vlakančić nastalom 2012. godine kada je ujedno predstavljena na trećem izdanju manifestacije TU SMO. Recentnom donacijom umjetnice postala je sastavni dio muzejskog fundusa te se na poseban način nadovezuje na predmetnu izložbu.  

Realizaciju otkupa podržao je Osnivač Muzeja, Istarska županija, dok je izložba realizirana sredstvima Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pula – Pola te Turističke zajednice Grada Pule.

Koncepcija projekta - kustosica izložbe: Ketrin Milićević Mijošek

Izložba traje do 25. 06. 2023., a može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana;
u svibnju od 10.00 do 20.00 sati
u lipnju od 10.00 do 21.00 sat


DOBRODOŠLI!