MI PLEŠEMO...

11.05.22.

13.05. – 12.06.2022. // tematska izložba, edukativni i plesni fitness programi u znaku 27. Edukativne muzejske akcije i Međunarodnog dana muzeja

MSUI/MACI je pod geslom MI PLEŠEMO… pripremio raznovrsne sadržaje vezane uz ovogodišnju temu 27. Edukativne muzejske akcije i obilježavanje Međunarodnog dana muzeja koji će na poseban način kroz sadržajno - prezentacijsku interakciju obilježiti mjesec svibanj u realnom i virtualnom prostoru. MOĆ MUZEJA (The Power of the Museums), glavna tema odabrana od ICOM-a, iščitava se u odabranoj koncepciji programa kroz suradnju Muzeja s obrazovnim institucijama, nezavisnom kulturnom scenom i udrugama, kroz participativno i uključivo sudjelovanje lokalne zajednice u muzejskim programima te interakciju sa muzejskim zbirkama; uz izložbeni format, edukativne programe koji uključuju vodstva i prigodne tematske radionice, publika će imati priliku osvijestiti posebnu vezu između svijeta likovnosti i plesne umjetnosti, te aktivno participirati u prezentacijama ZUMBA® FITNESS i ZUMBA® KIDS PROGRAMA na čemu posebno zahvaljujemo STUDIJU UPBEAT.


DETALJNIJE O PROGRAMU:


IZLOŽBENI FORMAT uključuje umjetnine iz muzejskih zbirki (video radove/instalacije i objekte) te odabranu audio – video dokumentaciju koji na poseban način utjelovljuju temu;  bilo da je riječ o doslovnom i prepoznatljivom plesu, koreografiji, pokretu (Ivona Verbanac /Labin: Cukarani tanac - 2018., Lara Ritoša Roberts / Pula – London; Koraci - 2020., Obruč - 2020., Colloseum Choreography – 2021., Colloseum Dream 1 - 2021. ), bilo da je riječ o prenesenom značenju, asocijaciji, metafori (Leo Vukelić / Zagreb:  Disco mješalica – 2009., Robert Pauletta / Pula: Turbo Boogie: Le nozze Istriane – 2020.), a koje će biti polazište edukativnih sadržaja namijenjenim raznim dobnim i interesnim skupinama. Publika (mala i velika) imati će priliku bolje upoznati (i prisjetiti se) specifičnosti pojedinih plesova (istarski balun, sletske koreografije nekih prošlih vremena, disco, boogie – woogie), ali i važnosti i radosti koju pokret i ples donose u našu svakodnevicu. Činjenica je da upravo plesom slavimo život što predstavlja jednu od civilizacijskih konstanti na koju želimo podsjetiti odabranim programom koji će u određenoj mjeri biti zastupljen i na našim društvenim mrežama u formi kvizova, nagradnih igri i drugih zanimljivosti. Izložba je zamišljena kao otvoreni poligon za daljnje usvajanje znanja i razne interpretacije i paralelne programe, a biti će upotpunjena likovnim radovima koji budu nastajali u kontekstu pedagoških aktivnosti i suradnji sa odgojno - obrazovnim ustanovama na razini grada.


OD EDUKATIVNIH PROGRAMA Pedagoškog odjela MSUI/MACI namijenjenih nižim razredima i predškolskim ustanovama pod zajedničkim nazivom TRAGOVI spomenimo edukativno – likovnu radionicu „ I BOJA SE KREĆE“ te igraonice „DISCO VRTIĆ“ i „TRAG CIPELICE PLESALICE“.


Kako ne bi izostali ni dinamični plesni pokreti, dodatnu podršku pružiti će STUDIO UPBEAT kroz ciklus interaktivnih prezentacija ZUMBA® FITNESS I ZUMBA® KIDS PROGRAMA NAMIJENJENIH ŠIROJ JAVNOSTI. Prilika je ovo da saznate kako je kultura plesa ušla u sportske dvorane te u naš svakodnevni život, dok će Vas merengue, salsa, reggaeton i cumbia koraci uvesti u svijet plesnog fitnessa. Za one koji žele iskusiti svu snagu i sav potencijal ZUMBA® FITNESS PROGRAMA pripremili smo i cjelovite treninge u trajanju od 45 minuta, a više informacija i detalja donosimo u nastavku.
   
     
STUDIO UPBEAT

Studio Upbeat organizira i provodi treninge grupnih fitness programa na području Pule i uže okolice. Specijalnost Studia Upbeat su treninzi licenciranih fitness programa brenda ZUMBA®.


MARINA LORENCIN

Internacionalni prezenter i ambasador plesnog fitness programa Zumba® fitness. Njena  stručnost u vođenju treninga  i talent prepoznati su od same Zumba Fitness, LLC kompanije s kojom Marina potpisuje ugovor te postaje službeni edukator (ZES™ = Zumba® education specialist) za licenciranje novih Zumba® fitness instruktora. Marina prezentira Zumba® fitness program na raznim međunarodnim eventima i sajmovima, a kroz cijelu godinu održava treninge Zumba® fitness programa u Puli za članove Studia Upbeat čiji je vlasnik.


VERA MARETIĆ

Učiteljica razredne nastave u OŠ Veruda Pula i instruktor grupnih fitness programa pri Studiu Upbeat. Specijalnost su joj treninzi programa Zumba® Kids i Zumba® Gold.


ZUMBA® FITNESS PROGRAM

Plesni fitness program inspiriran latino ritmovima, u kojem se koristi latino, ali i  međunarodna glazba i plesni koraci. Kroz sat se nižu razne koreografije koje sadrže jednostavne plesne pokrete, ali i pokrete temeljene na kondicijskim vježbama i vježbama snage na nogama vlastitom težinom. Trening djeluje blagotvorno na kardiovaskularni sustav te razvija kardiorespiratorne sposobnosti, koordinaciju pokreta, fleksibilnost i mišićnu snagu ponajviše mišića nogu i trupa.  Vesela atmosfera koja se stvara na satu motivirana je glazbom koja budi pozitivne emocije te jednostavnost koreografija i grupno okruženje sve zajedno čini ovaj dinamični plesni fitness trening jednim od najdražih alata u borbi protiv svakodnevnog stresa za milijune ljudi diljem svijeta. Program postoji već više od 20 godina, a nastao je u Kolumbiji pod vodstvom Alberta Pereza (Beto). Osnivanjem kompanije Zumba Fitness, LLC,  2001. god.  program dobiva licencirani naziv Zumba® fitness te ga kao takvog danas poznajemo i vodeći je plesni fitness program u svijetu.

ZUMBA® KIDS PROGRAM

Namijenjen je djeci od 7 do 11 godina. Pogoduje razvoju kondicijskih i motoričkih sposobnosti djeteta. U glazbu i pokrete djecu se uvodi kroz edukativne igre i priče te osim što je odličan način kako naše mališane naučiti zdravom aktivnom životu ovaj program im je i indirektno platforma za učenje o raznim plesnim ritmovima, kulturama, zemljama i jezicima.


CIKLUS INTERAKTIVNIH PREZENTACIJA I OTVORENIH TRENINGA ODRŽAT ĆE SE U PROSTORIMA MUZEJA PREMA SLJEDEĆEM RASPOREDU:

14.05. i 21.05.2022. od 20:00 do 20:30 h
Interaktivna prezentacija Zumba® Fitness programa (trajanje 30 minuta)
pod vodstvom Zumba® fitness instruktorice (ZES™) Marine Lorencin  iz Studia Upbeat

važna napomena: poželjno je doći u tenisicama i odjeći u kojoj će vam biti ugodno kretati se uz glazbu  

18. 05. 2022. od 9:30 do 09:50h
Interaktivna prezentacija Zumba® Kids programa pod vodstvom Zumba® Kids instruktorice Vere Maretić iz Studia Upbeat (trajanje 20 minuta)

25.05. - 26.05. i 27.05.2022. od 20:30 do 21:15h
Zumba® fitness sat (otvoreni trening) pod vodstvom Zumba® fitness instruktorice (ZES™) Marine Lorencin iz Studia Upbeat  (trajanje 45 minuta)

važna napomena: dođite u tenisicama i odjeći za trening, donesite bocu vode i mali ručnik jer vas čeka 45 minuta plesne fitness zabave


ZUMBA®, ZUMBA® KIDS i ZUMBA logotipi su zaštitni znakovi tvrtke Zumba Fitness, LLC. Koriste se pod licencom.


PROGRAM JE REALIZIRAN UZ PODRŠKU UPRAVNOG ODJELA ZA KULTURU I ZAVIČAJNOST ISTARSKE ŽUPANIJE, MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA RH I GRADA PULA – POLA.NAPOMENA: Izložba traje od 13. 05. do 12. 06. 2022. i može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka; u svibnju od 10.00 do 20.00 sati / u lipnju od 10.00 do 21.00 sat te produljeno za vrijeme održavanja paralelnih programa.  


DOBRODOŠLI !