26. EMA – Edukativna muzejska akcija Iz / Van / Red / No!

30.04.21.

30. 4. – 30. 6. 2021.

Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria i ove se godine uključuje u 26. Edukativnu muzejsku akciju u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na temu – Izvanredno, oblikovanu kao raščlanjenu riječ Iz / Van / Red / No!

Prilog IZVANREDNO ima nekoliko značenja: na izvanredan način, neredovito, posebno, izvrsno, izuzetno… i iz tih značenja slijedi da je izvanredno takvo stanje koje odudara od uobičajenog rasporeda, sastava ili programa ili koje je po osobinama ili svojstvima osobito, izvrsno, posebno.

Pedagoški odjel MSUI/MACI, koristeći različite aspekte i verzije pojma i stanja izvanredno, predstavlja Vam dvije teme:

TEMA 1 - NO! Plakat


Kada iz riječi IZVANREDNO izdvojimo riječ NO, dobijemo negaciju na engleskom, gotovo univerzalno poznatom jeziku. Kada se ta ista riječ grafički / vizualno predstavi u tiskanom obliku uz znak uskličnika, te kao takva predstavlja izričito i glasno ne, onda se sigurno zapitamo koju to poruku riječ NO! predstavlja. Ako bi NO! vidjeli negdje na jumbo plakatu, gledatelji, odnosno prolaznici zasigurno bi željeli znati što ta riječ predstavlja i zašto se nalazi na plakatu.
Obzirom da u Puli postoji i djeluje Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna s kojom Muzej redovito surađuje, ovaj je zadatak usmjeren na učenike grafičkog dizajna te škole s ciljem da od riječi NO! osmisle kampanju, odnosno prijedlog za jumbo plakat koji će jasno prenositi poruku koju oni sa riječi NO! žele prenijeti prolaznicima. Svaki učenik/ca, uz svoje idejno i vizualno rješenje treba napisati i obrazloženje svoje ideje. Po primitku gotovih grafičkih rješenja u digitalnoj formi, biti će odabran  najuspješniji rad koji će biti izveden u formatu jumbo plakata na jednoj od gradskih lokacija.
18. svibnja 2021., na Međunarodni dan muzeja predstavit ćemo Vam online izložbom sve pristigle radove učenika, sa naglaskom na odabrani, nagrađeni rad, uz informaciju gdje se plakat nalazi, odnosno gdje će biti postavljen u gradu na razdoblje od 14 dana.

TEMA 2 - IZVANREDNE VIJESTI


Izvanredne su vijesti u pravilu televizijske vijesti koje zvukom, slikom i porukom prenose gledateljima neki novi, prijelomni trenutak koji se dogodio neočekivano (ili očekivano), u smislu nečije smrti, elementarne nepogode, terorističkog napada ili neke slične dramatične situacije. U pravilu su to negativne vijesti koje se pripreme i pojave u neuobičajenom terminu, a često prekinu i drugu emisiju ili program u emitiranju. Sa sobom nose dramatičnost, već samim prekidom uobičajena programa, a potom i svojom najavnom špicom, dramatičnim zvukom, ozbiljnošću spikera / voditelja koji se potom pojavljuje itd. Mediji već neko vrijeme, radi gledanosti ili mode suvremenog izvještavanja plasiraju puno takvih ili sličnih vijesti. I zapravo su televizija, ali i Internet i u manjoj mjeri radio, postali "vjesnici loših vijesti". Ono što ne ide pod nazivom "izvanredne" vijesti, ide u poruke regularnih vijesti, sa naglaskom na loše događaje… ekonomske, epidemijske, političke, socijalne, vremenske… Čak i prognoze vremena, koje su nekad bile informativne, sada zazivaju "dolazeću katastrofu na horizontu".
Pitanje je, jesu li zaista okolnosti postale takve da se događaju samo loše stvari, a samim time i o njima izvještava, ili je medijski prostor sustavno "zagađen"? Takve vijesti neminovno utječu na sve nas, psihološki, sustavno i ciljano. A što ako bi situacija bila drugačija?

ZADATAK A


Sa odabranim učenicima osnovne škole Veli vrh realizirati ćemo zadatak pod nazivom Izvanredne vijesti, ali uz drugačiji  predznak  i značenje; to neće biti prijelomne i negativne već pozitivne, lijepe i afirmativne vijesti. Učenici će uz pomoć Roberte Weissman Nagy, učiteljice likovne kulture, pripremiti tekst za vijesti koje će čitati pred kamerom (autor vijesti je učenik/ca koji ujedno preuzima ulogu voditelja vijesti). Snimati će uglavnom izmišljene vijesti, ali djeca mogu koristiti i stvarne situacije koje su se dogodile u njihovom okruženju, a koje ona smatraju pozitivnima.
Program će biti realiziran tijekom svibnja 2021. godine uz napomenu da bi snimanje bilo optimalno realizirati u Muzeju uz kulisu koju čine umjetnička djela iz stalnog postava te uz obavezno poštivanje aktualnih epidemioloških mjera i uvjeta. Ukoliko učenici budu imali želju, njihove vijesti mogu uključivati i prilog u vidu razgovora sa "svjedokom pozitivnog događaja" snimljenog u eksterijeru ili mogu biti snimljeni kompletno unutar prostora Muzeja u trajanju od jedne minute.

ZADATAK B


Kako bi uključili sve dobne skupine, sadržaj pod nazivom Izvanredne vijesti namijenili smo svim zainteresiranim virtualnim posjetiteljima odnosno pratiteljima Facebook stranice i Instagram profila Muzeja. Obzirom da skoro svi posjedujemo kameru na svojim mobilnim uređajima, pozivamo Vas da se i sami okušate u snimanju kratkih izvanrednih vijesti (u trajanju od minute ili par minuta) te  nam svoje snimke pošaljete na muzejski mail msui(at)msu-istre.hr. Najuspješnije i najzanimljivije uratke objavit ćemo na našoj Facebook stranici i Instagram profilu pod nazivom MSUI - Izvanredne vijesti.

Izvanredne su vijesti u oba slučaja zamišljene s afirmativnim predznakom; kao posebne, izvrsne i pozitivne. Cilj je ovim projektom potaknuti djecu, ali i ostale dobne skupine da razmisle o porukama koje primaju svakodnevno, o snazi riječi koju one odašilju, ali i o snazi njihovih riječi, te da probaju situaciju u kojoj se nalazimo "okrenuti na drugu stranu", odnosno sagledati i prezentirati ljepšu stranu života i zbivanja.

Sadržaje šaljite najkasnije do 15. lipnja 2021. godine.

Više o 26. EMI saznajte na http://www.hrmud.hr/www.hrmud.hr gdje možete pronaći i virtualnu E-knjižicu te EMA-in   kreativni kutak...