MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje

17.05.21.

18. 05. 2021.

Facebook: https://www.facebook.com/MSUIMACI
Instagram: https://www.instagram.com/msuistre/
Sv. Ivana – S. Giovanni 1, Pula - Pola

 
Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea del'Istria i ove se godine prigodnim programom uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja; donosimo Vam virtualnu izložbu jumbo plakata realiziranih pod nazivom NO! Plakat u sklopu 26. Edukativne muzejske akcije u suradnji sa Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule.


Više informacija u nastavku.

 

ONLINE PROGRAM

VIRTUALNA IZLOŽBA NO! PLAKAT

Facebook, Instagram


Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria i ove se godine uključio u 26. Edukativnu muzejsku akciju u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na temu – Izvanredno, oblikovanu kao raščlanjena riječ Iz / Van / Red / No!

Prilog IZVANREDNO ima nekoliko značenja: na izvanredan način, neredovito, posebno, izvrsno, izuzetno… i iz tih značenja slijedi da je izvanredno takvo stanje koje odudara od uobičajenog rasporeda, sastava ili programa ili koje je po osobinama ili svojstvima osobito, izvrsno, posebno.

Pedagoški odjel MSUI/MACI koristeći različite aspekte i verzije pojma i stanja izvanredno, realizira u sklopu edukativne akcije koja se diljem Hrvatske održava u razdoblju od 30.04. do 30. 06. 2021. dvije teme: NO! Plakat i IZVANREDNE VIJESTI. Rezultate prve teme pod nazivom NO! Plakat predstavljamo Vam na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2021. godine u formatu virtualne
izložbe grafičkih rješenja jumbo plakata petnaest učenika Grafičkog i slikarskog odjela Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule, dok je realizacija druge teme u tijeku i biti će ostvarena do 15. lipnja 2021. godine sukladno planiranom hodogramu projekta.

DETALJNIJE:

Kada iz riječi IZVANREDNO izdvojimo riječ NO, dobijemo negaciju na engleskom, gotovo univerzalno poznatom jeziku. Kada se ta ista riječ grafički / vizualno predstavi u tiskanom obliku uz znak uskličnika i predstavlja izričito i glasno ne, onda se sigurno zapitamo koju to poruku riječ NO! predstavlja. Ako bi NO! vidjeli negdje na jumbo plakatu, gledatelji, odnosno prolaznici zasigurno bi željeli znati što ta riječ predstavlja i zašto se nalazi na plakatu.

Zadatak je bio usmjeren na učenike grafičkog dizajna Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule s ciljem da od zadane riječi NO! osmisle kampanju, odnosno prijedlog za jumbo plakat kojim će jasno vizualno i grafički artikulirati poruku koju sa riječi NO! žele prenijeti prolaznicima. U projekt se, uz učenike Grafičkog dizajna uključilo i nekoliko učenica Slikarskog dizajna, a neki od njih su uz idejno i vizualno rješenje naveli i pismeno obrazloženje svoje ideje. Koristili su riječ NO u različitim oblicima, a odabran je i najuspješniji rad koji će biti izveden u formatu jumbo plakata i postavljen u gradskom javnom prostoru.

18. svibnja 2021., na Međunarodni dan muzeja virtualnom izložbom predstavljamo sve pristigle radove učenika, otkrivamo koji je nagrađeni rad uz informaciju o lokaciji na kojoj će jumbo plakat biti postavljen u javnom prostoru na razdoblje od 14 dana.


U PROJEKTU SUDJELOVALI SU:


Nina Bulešić, Donata Butković, Lina Cukrov, Stefani Darrer, Mia Duić, Lorena Kajić, Ema Kuna, Nika Lauko-Tićak, Maja Maržić, Lana Medica, Andrea Mikovčić, Mia Milotić, Ana Pašić, Jan Pavletić i Lana Polonijo, uz vodstvo profesora Denisa Sardoza.


ZAHVALA:
Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Pula
Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

NAPOMENA UZ ON - LINE PROGRAM:
sadržaji na Facebook i Instagram profilu Muzeja biti će dostupni u utorak, 18. 05. 2021. od 12.00 sati nadalje.

Uz online program posjetitelji na Međunarodni dan Muzeja na adresi Sv. Ivana – S. Giovanni 1 mogu pogledati stalni postav te projekciju koja donosi uvid u zanimljivu povijest „STARE TISKARE“ koja je doživjela brojne utilitarne transformacije; od austro-ugarske vojarne do prostora za suvremenu umjetnost.

RADNO VRIJEME MUZEJA  18. 05. 2021.
10.00 – 20.00 sati

ULAZ SLOBODAN !

PROGRAM REALIZIRALI:
IVA GAŠPARIĆ -  muzejski pedagog
KETRIN MILIĆEVIĆ MIJOŠEK -  ravnateljica Muzeja / kustosica

DOBRODOŠLI !