SUVREMENA ISTARSKA UMJETNOST

30.08.19.

Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Podgorica 3. 09. – 29. 09. 2019.

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore (Dvorac Petrovića) u Podgorici u utorak, 3. 09. 2019. godine, otvoriti će se izložba Suvremena istarska umjetnost koju je na inicijativu te ustanove osmislio i organizirao Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria. Početak je to suradnje ove dvije muzejske institucije koji je načelno dogovoren prošlog ljeta u Puli kada je MSUI/MACI posjetio direktor Centra, akademski kipar Nenad Šoškić i predložio gostovanje istarskih umjetnika u Crnoj Gori. Točno godinu dana poslije Istarska suvremena umjetnost predstaviti će se podgoričkoj i crnogorskoj publici u reprezentativnom galerijskom prostoru Dvorca Petrovića. Historicistička palača sagrađena je 1891. godine kao zimska rezidencija kralja Nikole I. Petrovića, a zatvara središnju os najvećeg podgoričkog  parka – Kruševca. Dvorac,  kao i negdašnje gospodarske zgrade preuređene su u galerijske prostore 1984. godine kada je otvorena Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito. Prestankom rada te ustanove, odnosno njenim spajanjem s Republičkim kulturnim centrom, 1995. godine osnovan je Centar savremene umjetnosti Crne Gore koji uz vrlo aktivan i kvalitetan izložbeni program u svom fundusu posjeduje preko 1500 umjetničkih predmeta te postupno ostvaruje logičnu pretvorbu u Muzej suvremene umjetnosti.

Izložba Suvremena istarska umjetnost koncipirana je kao panoramski pregled dominantnih vokacija recentne umjetničke prakse u Istri. Pošto se radi o prvom predstavljanju istarske, a i prve veće hrvatske izložbe u Crnoj Gori u posljednjih tridesetak godina, izabrani su radovi koji ilustriraju likovna zbivanja u kontekstu relevantnog suvremenog vizualnog izričaja. Izabrani autori su oni umjetnici koji su na najvećem hrvatskom poluotoku utirali puteve suvremenog likovnog govora krajem prošlog i u ovom stoljeću te mlađi autori koji su im se nešto kasnije pridružili svojim inovativnim radovima te su zajedno kreirali recentnu istarsku vizualnu stvarnost. Kako razdoblje postmodernizma nije bilo sklono stilovima i trendovima, kao i što boljeg uvida u suvremenu likovnost istarskog poluotoka, izložba nema čvrstu programsko – idejnu koncepciju već govori o izražajnom pluralizmu posljednje dekade koji je iskristalizirao vizualne prioritete vođene suvremenom likovnom misli, sve više ovisnoj o društvenoj i političkoj stvarnosti, ali i principima nove estetike bazirane na stripovskom, filmskom i cyber jeziku. Novi komunikacijski poligoni otvoreni su internetom, web siteovima, iPhonom te neizbježnim Facebookom ili Twiterom, a protok informacija brži je no ikad što je snažno utjecalo na formiranje novog vizualnog jezika (o tradicionalnoj  likovnosti danas je teško govoriti), kao jednog od relevantnih faktora tvorbe nove kulturološke i civilizacijske paradigme. U takvom informatičkom kontekstu najmlađa generacije umjetnika još se očito traži da uskoro progovori relevantnim jezikom kao što to čine starije generacije prisutne na ovoj izložbi, a čiji su pojedinci formirali relevantne poetike i iznjedrili ostvarenja često i svjetskih dosega. Kako bi crnogorska publika stekla cijelovit uvid u istarsku suvremenu scenu, odnosno na brojnost i raznovrsnost individualnih umjetničkih vokacija i izražajnih medija, na izložbi će biti predstavljeno 67 radova od 19 umjetnika; Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Matija Debeljuh, Alen Floričić, Iva Fonović, Aleksandar Garbin, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Oleg Morović, Robert Pauletta, Davor Sanvincenti, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia, Silvo Šarić, Šikuti Machine, Goran Škofić i Bojan Šumonja. / Iz teksta Mladen Lučić, kustos izložbe i muzejski savjetnik MSUI/MACI

Izložba ostaje otvorena do 29. 9. 2019. godine, dok će u 2020. godini suradnja Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja suvremene umjetnosti Istre rezultirati predstavljanjem suvremenih crnogorskih umjetnika u Puli i u još nekoliko gradova Hrvatske.  


Izložba je realizirana sredstvima Centra  savremene umjetnosti  Crne Gore, Muzeja suvremene umjetnosti Istre, uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije / Assessorato alla cultura della Regione Istriana i Grada Pule – Pola.