IVAN OBROVAC: PANTOSKOPIJE UZ GLAZBENO – VIZUALNU IZVEDBU OBROVAC²

03.12.19.

u suradnji sa 25. Sa(n)jam knjige u Istri (5. 12. 2019. – 10. 1. 2020.)

U četvrtak, 5. 12. 2019. godine u 21.00 sat u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria održat će se otvorenje izložbe IVAN OBROVAC: PANTOSKOPIJE uz glazbeno-vizualnu izvedbu OBROVAC²  (Obrovac na kvadrat), a riječ je o susretu likovne i glazbene umjetnosti, slikara Ivana Obrovca i njegove kćeri, pulske jazz glazbenice Tamare Obrovac.  

Performans OBROVAC² sastoji se od glazbene izvedbe Tamare Obrovac i Transhistria quarteta te video-projekcije umjetničkih radova Ivana Obrovca u režiji i intrepretaciji Matije Debeljuha.
 
sudjeluju:

Tamara Obrovac / glas
Uroš Rakovec / gitara
Žiga Golob / kontrabas
Krunoslav Levačić / bubnjevi

Matija Debeljuh / videoNakon izložbe i performansa u zagrebačkoj Laubi - kući za ljude i umjetnost održane u veljači ove godine, Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria  i 25. Sa(n)jam knjige u Istri predstavljaju ovaj izuzetan multimedijski događaj pulskoj publici kao svojevrstan hommage Ivanu Obrovcu, bardu istarske likovne pedagogije i jednom od najznačajnijih likovnih umjetnika Istre. U Muzeju suvremene umjetnosti Istre biti će izloženo trideset i pet slika ovog doajena istarskog modernog i suvremenog slikarstva nastalih u proteklih petnaestak godina koje na svojevrstan način zaokružuju i sintetiziraju njegov bogat i raznovrstan opus.


„Ivan Obrovac ne slika ono što je vidljivo, već slikanjem, koje ovdje jest dodirujući susret tvari što se tjelovljuju u pojavnosti prozirućih polja boje i zasijecajućih grafizama, daje osjetiti neperceptibilni, no paradoksalno temeljni medij koji postoji s onu stranu vidljivoga. Taj bazični medij je vrijeme samo, spoznatljivo jedino posredstvom činjenice smrtnosti tijela.“

Leonida Kovač
(Pantoskopije, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Zagreb, veljača, 2019.)


„Bilo da predaje, piše, razgovara ili da slika, Obrovac vrši istinsku misiju umjetnika, onog koji je svojim stvaralaštvom, idejama i svjetonazorima svima nama potreban kao lučonoša etičnosti i duhovne higijene, što nam on nesebično dariva s rijetkom i nadarenom sposobnošću da takvu prosvjetiteljsku misiju ogrne i plaštom uzbudljivog i slojevitog, a ujedno duboko moralnog i etičnog, po svemu jedinstvenog kreativno - estetskog čina. Jer, Ivan Obrovac jest Slikar.“

Mladen Lučić
(Licentia Poetica, Gradska Galerija Labin, lipanj, 2018.)ŽIVOTOPIS:

Ivan Obrovac (8.6.1937. Smoljanci - 31.5.2019., Pula)
Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1969. u klasi Alberta Kinerta. Osim u grafici, slikarstvu i kiparstvu, značajni trag ostavio je u svom pedagoškom radu kojim se bavio do umirovljenja 2004., od pulskih osnovnih škola, zatim u COUO Branko Semelić na odjelu za dekoraciju i dizajn, do konačnog osnivanja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli čiji je idejni začetnik i utemeljitelj. Svojim pedagoškim radom znatno je utjecao na formiranje mladih i budućih umjetnika. Za svoj rad nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja; Redom Danice Hrvatske za zasluge na području prosvjete i devet strukovnih likovnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Uz predani pedagoški rad, tehnološka i teoretska istraživanja na području likovne umjetnosti, izlagao je na više od 40 skupnih te petnaestak samostalnih izložbi u zemlji i svijetu.Izložba je otvorena od 5. 12. 2019. do 10. 1. 2020., svakim danom, osim ponedjeljkom i blagdanom od 10.00 do 19.00 sati.

Kustosi izložbe: Leonida Kovač i Mladen Lučić

Program je realiziran uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije / Assessorato alla cultura della Regione Istriana i Grada Pule – Pola.