SOFIJASILVIA: RESONANCE 26.08. - 2.10.2016.

25.08.16.

U petak, 26. kolovoza 2016. u 20.30 sati u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d´arte contemporanea dell Istria, održat će se otvorenje samostalne izložbe umjetnice SofijaSilvije. Pod nazivom Resonance, izložba sažima autoričine radove nastale posljednjih osam godina, a koji vremenski datiraju od 2009. i sežu sve do aktualnog vremena. Od zastupljenih analognih ručnih printeva velikih formata do forme virtualne projicirane slike, umjetnica u prezentacijskom smislu ovom izložbom nadilazi prvobitnu dvodimenzionalnost samog fotografskog medija i unutar postojećih koordinata muzejskog prostora odlazi dalje, stvarajući nove mikro ambijente okupljene u zajedničku cjelinu. Prikazi javnih i privatnih ili pak (široj javnosti) skrivenih pa i (danas) nepostojećih  interijera  i njihovih sadržaja, dovest će u vezu Brijune, Pulu, Pariz… «Titove vile» i Prirodoslovni muzej u Strasbourgu, parižanku Dune i puljanku Miu… potvrđujući nekoliko značajnih konstanti u umjetničinom radu; jednako se bave prostorom, nasljeđem, slojevima vremena, tragovima prošlosti, memorijom, ali kako i sama umjetnica ističe, i ljudskom biološkom potrebom za oblikovanjem/bilježenjem teritorija i posjedovanjem predmeta. Upravo je ta umjetničina zaokupljenost spomenutom tematikom potakla medijski/prezentacijski iskorak ka formi instalacija čiju okosnicu predstavlja novouspostavljen dijalog između ciljano odabranih uporabnih predmeta iz prošlih vremena i  pojedinačnih fotografija / fotografskih serija pridonoseći autentičnosti i tihoj nenametljivoj vibrantnosti kojom odiše muzejski prostor. 

Izložba traje do 2. listopada 2016. i može se pogledati svakim danom od 10 - 22 sata osim ponedjeljka i blagdana. 

Projekt je realiziran uz potporu Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule. 

Zahvale na suradnji / posudbi građe: JU Nacionalni park Brijuni, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Sveučilišna knjižnica, Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell´Istria

Kustosica izložbe: Ketrin Milićević Mijošek

ŽIVOTOPIS UMJETNICE:

Rođena u Puli 1979. Diplomirala je umjetničku fotografiju pri FAMU, Akademiji izvedbenih umjetnosti, školi za film i televiziju 2002. u Pragu. Magistrirala je likovne umjetnosti 2007. na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Izlagala je međunarodno u galeriji Camera Austria u Kunsthausu, Grazu; u Sloveniji u fotogaleriji APT pri Hiži fotografije, Modernoj galeriji i Mestnoj galeriji u Ljubljani; sudjelovala na međunarodnoj skupnoj izložbi Tražeći mjesto za zaborav u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu; u galeriji Hilger Brot Kunsthalle u Beču. Njeni su radovi objavljeni međunarodno u austrijskom časopisu Camera Austria International, češkim Blok i Fotograf, slovenskim Fotografija i Emzin, srpskom Nova Misao i u hrvatskim Kontura, Čovjek i prostor i Oris, te u knjizi Sandre Križić Roban Na drugi pogled, pozicije suvremene hrvatske fotografije (2010). 2011. snimljena su dva dokumentarna filma o umjetničinom radu u produkciji HRT-a, SofijaSilvia – Fotografija u Hrvatskoj, 15’ i Sofijin svijet - skica za portret, 28’.

Uz umjetnički rad bavi se priređivanjem međunarodnih izložbi i simpozija u Hrvatskoj. 2010. priredila je međunarodnu skupnu izložbu i simpozij Unutar otoka u Nacionalnom parku Brijuni, a 2011. izlagala u Muzeju za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci na izložbi Chrystel Lebas i SofijaSilvia: Razgovori o prirodi, čija je kustosica bila uvažena povjesničarka i teoretičarka iz Velike Britanije Liz Wells. Prilikom izložbe bio je organiziran i simpozij. Galeriju SINGULAR (Pula) vodi u suradnji s multimedijalnim umjetnikom Ilijom ILIA Smiljanićem. Galerija ima međunarodni program, koncept galerije je 'jedan umjetnik - jedan rad', a okosnica galerije je približavanje suvremene umjetnosti široj publici. Publika izložbe promatra s ulice, kroz veliki prozor galerije. Uz međunarodni izložbeni program, galerija organizira i program umjetnika u gostima, te razne edukativne programe za studente u suradnji s raznim institucijama i organizacijama (HDLU Istre, MMC LUKA, ULUPUH, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu).