DRAGANA SAPANJOŠ: THE DEVIL IN MISS JONES 4.11. - 4.12.2016.

02.11.16.

U petak, 4. 11. 2016. od 19.30 nadalje u Muzeju suvremene umjetnosti Istre / Museo d`arte contemporanea dell`Istria, održat će se otvorenje izložbe i cjelovečernji tableau vivant (živa slika) Dragane Sapanjoš, jedne od najintrigantnijih umjetnica na ovim prostorima čiji je rad zapažen na nacionalnom nivou i u internacionalnim okvirima, a kojim Muzej nastavlja ciklus predstavljanja istarskih umjetnika mlađe generacije.

„the Devil in Miss Jones“  višeslojni je  projekt  koji uključuje različite umjetničke forme i medije, a kojima autorica utjelovljuje preobrazbu muzejskog prostora u specifičan ambijent pun simbola i asocijacija. Poznata publici po radovima koji su redovno praćeni zvukom - glazbenim prepoznatljivim podlogama i live intervencijama za čiju realizaciju preuzima s punim pravom ulogu redatelja, scenariste, scenografa pa i kostimografa (ali u kojima gotovo nikada nije glavni akter), „the Devil in Miss Jones“ razvija nadalje i u spomenutoj formi tableau vivant-a  kojom zatvara svoju  jednadžbu i za ovu prigodu koncipiranu audio - vizualnu ikonografiju koja se  doživljava vidom i sluhom i u kojem publika postaje sastavni dio projekta.

Na sebi svojstven način, umjetnica ovim projektom čiji naziv vuče porijeklo iz filmskog svijeta, * progovara o stanju u suvremenom društvu, o svečanostima,  celebrity-ma,  egocentrizmu, samodostatnosti s jedne i usamljenosti s druge strane,  jednako kao i o sustavima  nadzora i kontrole, eleganciji i estetizmu, a da pritom sve vješto nadvija  slojem  ironije koji implicitno u konačnici cilja ka sarkazmu. 

• the Devil in Miss Jones izvorni je naziv poznatog pornografskog filma nastalog početkom sedamdesetih godina  (redatelj  Gerard  Damiano, 1973.), a predstavlja inačicu originala The Devil and Miss Jones iz 1941. (redatelj Sam Wood). 

ŽIVOTOPIS: 

Dragana Sapanjoš  rođena je 1979. u Hrvatskoj. Godine 2004. diplomirala je na Accademia di Belle Arti - Brera, u Milanu. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama počevši od 1999. Živi i radi između  Novigrada i Milana.

Izložba je realizirana uz podršku  Upravnog odjela  za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Pule, a može se pogledati do 4. prosinca 2016. od  10.00 – 19.00 sati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana.

Kustosica izložbe: Ketrin Milićević Mijošek