ALEN FLORIČIĆ, Video ambijent

12.04.13.

12.04.-28.04.2013.   MSUI/MACI, Pula

Izložbu čini video ambijent rađen posebno za prostor MSUI/MACI koji problematizira odnos svakodnevnog realiteta i umjetnosti, odnosno stvarnosti i njene metafizičke projekcije.

Alen Floričić renomirani je video umjetnik koji je već niz godina jedan od najznačajnijih protagonista nove umjetničke prakse u Istri i Hrvatskoj, a svojim specifičnim video izričajem stekao je značajnu afirmaciju i izvan granica svoje domovine.
Floričić je u svom umjetničkom opusu pokazivao iznimnu naklonost redukcionizmu te se lišen deskriptivnih elemenata bavio samom biti umjetničkog djela, na tragu teze o umjetnosti kao egzistencijalnoj, a ne estetskoj kategoriji.

Postupak multiplikacije karakterističan je za Floričićev umjetnički izraz kao što su za njega bitna i autorova autorefleksivna polazišta. Te karakteristike zamjetne su i u njegovom novom video ambijentu kojeg karakterizira i autoreferencijalan umjetnički postupak gdje autor kroz svoj lik postavlja problemsku suštinu radnje, polemizira sam sa sobom ali i okolinom kojoj pripada. Koliko umjetnost želi ili ne želi biti prisutna u današnjim društvenim i kulturološkim realitetima, da li se ona treba njima prilagoditi i s njima polemizirati ili iznad njih izdići.

Kustos izložbe i autor predgovora je muzejski savjetnik MSUI/MACI, Mladen Lučić.

ALEN FLORIČIĆ rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je likovne umjetnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci (smjer kiparstvo kod prof. Žarka Violića), 1993. godine, a potom i poslijediplomski magistarski studij Videa i novih medija na Akademiji za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani kod prof. Sreče Dragana. Od 2008. do 2013. radio je kao vanjski suradnik na kolegiju Novi mediji na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci.

Izlagao je na 32 samostalne i 123 skupne izložbe, te održao 24 samostalne video prezentacije u zemlji i inozemstvu, a na 51. Biennalu suvremene umjetnosti u Veneciji 2005. godine bio je jednim od predstavnika Hrvatske.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je HDLU Istre i profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli. Živi i radi u Rapcu i Puli.