Tu smo 3

video

press

you tube You tubepress cuts

 

TU SMO 3 treća je međunarodna multimedijska manifestacija Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria,  koja će se održati od 11.09. do 23.09.2012. na ulicama, trgovima, komercijalnim, izložbenim i galerijskim prostorima Pule. Na prve dvije izložbe TU SMO  sudjelovalo je više od 300 autora iz Hrvatske i inozemstva. Manifestacije su u svakom svom segmentu bile vrlo uspješne te su pokrenule likovni, kulturni i javni život samog grada, upozorile na njegovo povijesno nasljeđe, kao što su i promovirale realnu potrebu izgradnje objekta Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli.

Ovogodišnji program ponovo bi se održao u svim galerijskim i mnogim drugim interijerima te na otvorenim urbanim prostorima grada Pule te bi poslužio i kao medijska promocija za izgradnju samog muzeja, ali prvenstveno za kulturni image grada Pule, tim više što će Pula kandidirati za Kulturnu prijestolnicu Europe 2020. godine. Program bi obuhvatio izložbe, urbane intervencije, performance, video projekcije i instalacije, a osim likovnih događanja uključeni bi bili nastupi scenskih umjetnika (kazalište i suvremeni ples), rock grupa, te recentni program hrvatskog filmskog eksperimentalnog izričaja.

Projekt bi bio dokumentiran (video i fotografija) te bi se naknadno izdao DVD i katalog, a kamere bi linkom bile povezane s muzejskom web stranicom i You tubeom te bi putem interneta projekt uživo bio emitiran u svijet.

Dosadašnje dvije manifestacije potvrdile su sjajnu interakciju publike i umjetničkih djela, a u akciji su osim renomiranih hrvatskih i međunarodnih likovnih umjetnika sudjelovali i mnogi nositelji subkulture grada Pule (kulturni aglomerat Karlo Rojc, anonimni autori grafita…). Također su korištene i biti će korištene nove tehnologije kao što će Muzej ponovo izvršiti produkciju i postprodukciju nekih umjetničkih radova. Glazbeno scenske i performativne djelatnosti sastavni su dio projekta.

Ovaj program Muzeja suvremene umjetnosti Istre je dvogodišnja (Biennalna) međunarodna manifestacija koja uključuje sve subjekte i nositelje kulture i subkulture prvenstveno grada Pule, ali i Hrvatske i svijeta, a postupno će jačati i njezin međunarodni karakter, dok je konačna namjera da ova manifestacija u što skorije vrijeme preraste u prvo hrvatsko međunarodno Biennale vizualnih umjetnosti. Ove će  godine na manifestaciji biti prisutno oko 150 autora iz Hrvatske i inozemstva koji će svoje radove suvremene vokacije realizirati u svim medijima vizualnih i performativnih umjetnosti te ilustrirati izlagačku djelatnost Muzeja suvremene umjetnosti Istre, ali i akcentirati spomeničku i civilizacijsku baštinu Pule. 

Izložba Tu smo 3 osim što bi promovirala suvremenu umjetnost, ukazala bi na pulski genius loci te rječito predočila civilizacijski kontinuitet baziran na suživotu baštine i suvremenih kulturoloških vrijednosti, što je i idejni pokretač novog promišljanja Pule s Muzejom kao centrom nove umjetničke produkcije i budućem sijecištu i rasadniku istarske kulture.      

Urbane intervencije ostaju primarnom zadaćom manifestacije Tu smo, koja, osim što bi trebala izrasti u prvo hrvatsko međunarodno Biennale suvremene umjetnosti, u bliskoj budućnosti planira obuhvatiti širenje na čitavo područje južne Istre kako bi se uglednim svjetskim umjetnicima i kulturnim djelatnicima ukazalo na njene prirodne i kulturne resurse, te praktično ilustrirao suživot baštine, turizma i suvremene umjetnosti. 

Mladen Lučić

autor koncepcije

muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre